Het inrichten van een tuin kan een flinke klus zijn. Vooral wanneer je geen idee hebt wat je graag zou willen of wanneer je tuin momenteel niet veel meer is dan een lap grond bezaaid met onkruid. Afhankelijk van de vorm van je tuin en ook de afmetingen, is het verstandig vooraf een plan te maken. Zo weet je niet alleen welke mogelijkheden er zijn, maar heb je ook een reëel beeld van wat het ongeveer zou kunnen gaan kosten. Aangezien je al snel op zo’n 10% van de totale waarde van de woning moet rekenen voor een beetje toonbare tuin, kan dit dus aardig in de papieren lopen. Heb je nu een kleine tuin of woon je op een balkon? Dan heb je natuurlijk niet de mogelijkheid om allerlei verschillende hoekjes en borders te creëren. Een verticale tuin biedt dan uitkomst. Hoe dit werkt en waar je allemaal op moet letten, vertellen we je hier

Wat is een verticale tuin?

De meesten kennen de klassieke horizontale tuin natuurlijk wel. Dit is de tuin die we kennen en vaak van de achterdeur tot aan de poort loopt. Een verticale tuin daarentegen is een tuin die van beneden naar boven gaat. Ofterwijl een soort van muur. Het leuke aan de verticale tuin is, is dat deze bij uitstek geschikt is voor wat groen op het balkon, maar natuurlijk ook gewoon kan worden geplaatst op kantoren of in je eigen huis. Zo kun je kiezen voor een enorme moswand, maar ook een wand met allerlei verschillende bloemen en planten. Afhankelijk van je eigen voorkeur, is het dus aan jou te bepalen hoe je deze ‘muur’ wilt inrichten.

Hoe zorg je voor de perfecte verticale tuin?

Een verticale tuin vergt net als een reguliere tuin wel de nodige kennis. Vooral op een balkon, waar je natuurlijk regelmatig te maken hebt met schaduw, is het wel belangrijk dat je weet welke bloemen en planten wel of juist niet kunnen worden geplaatst. Wanneer je kiest voor een plant die minimaal 8 uur zon per dag nodig heeft, dan kan dit een probleem geven wanneer de zon niet langer dan 3 uur op je balkon schijnt. Nadat je de juiste bloemen en planten hebt uitgekozen, is het tijd deze te planten. Zorg wel voor de juiste grond en zorg ervoor dat je exact weet hoeveel water ze wanneer nodig hebben. Je zult zien dat je prachtige verticale tuin dan een stuk langer meegaat.