De meeste tuinen zijn afgeschermd door middel van een schutting. De meeste schuttingen kenmerken zich uiteraard door de typische ‘hout’ kleur. Toch zijn er ook mensen die liever een andere kleur kiezen. Heb jij nu enkele jaren geleden gekozen voor de standaard kleur, maar wil je je schutting nu zwart verven? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk ervoor te zorgen dat je weet wat je doet. Aangezien je schutting een groot deel van de tijd wordt blootgesteld aan regen, sneeuw en allerlei andere barre weersomstandigheden, wil je niet dat je zwarte schutting al na één seizoen faal is.

Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je begint met verven, moet je ervoor zorgen dat je schutting schoon en droog is. Verwijder eventuele oude verf of vuil met een hogedrukreiniger of schuurpapier. Als je schutting gebeitst of behandeld is, moet je deze grondig schoonmaken en drogen voordat je begint met verven. Doe je dit namelijk niet, dan is de kans vrij groot dat de nieuwe verflaag of een deel hiervan niet hecht. Dit zal op het eerste oog niet direct zichtbaar zijn, maar naarmate je schutting langer aan deze weersomstandigheden wordt blootgesteld, zul je al snel verschil in kleur zien.

Kies de juiste verf

Kies een verf die geschikt is voor gebruik buiten en die specifiek is ontworpen voor het verven van hout. Kies ook een verf die geschikt is voor de gewenste afwerking, bijvoorbeeld mat of glanzend. Zorg ervoor dat je voldoende verf koopt voor de grootte van je schutting. Hierbij kun je beter een keer teveel over de schutting heen gaan met je roller, dan dat je te zuinig bent en de kleur van het hout door de zwarte verf heen komt.

Onderhoud je schutting

Alleen je schutting verven is natuurlijk niet voldoende om er de komende jaren zorgeloos van te kunnen genieten. Zelfs wanneer je kiest voor een hoogwaardige kwaliteit verf, is het belangrijk de schutting periodiek onder handen te nemen. Dat houdt in dat je het vuil verwijderd en waar nodig eventuele verkleurde plekken bijgewerkt. Vooral tijdens de zomer, waarbij de zon natuurlijk op het ene gedeelte wat langer schijnt dan het andere, kan het voorkomen dat je er kleurverschillen ontstaan. Schuur deze plek even en verf deze dan opnieuw. Je zult zien dat wanneer je wat extra aandacht geeft aan het onderhoud, je tot in lengte van jaren plezier kunt hebben van je nieuwe zwarte schutting.