Pergola’s en overkappingen zijn vandaag de dag natuurlijk niet meer weg te denken uit onze tuin. Daar waar veel mensen deze beide vaak in één ademteug noemen, zijn er wel degelijk verschillen tussen deze beide. Omdat een overkapping bij de meesten wel bekend is, is het goed om wat dieper in te gaan op een pergola. Wanneer je namelijk ook weet wat dit is, zullen ook de verschillen tussen deze beide duidelijk worden.

Wat is een pergola?

Een pergola is een constructie die wordt gemaakt van houten of metalen balken die in de tuin geplaatst wordt en bedekt wordt met bijvoorbeeld klimplanten. Op deze manier creeër je een natuurlijke ‘overkapping’ waar je vervolgens tijdens de warme zomermaanden heerlijk onder kunt zitten. Niet alleen is het praktisch gezien ideaal, zodat je even uit de zon kunt, maar ook voor de aankleding van je tuin is het zeker een toevoeging. Het mooie aan een pergola is, is dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei verschillende soorten en maten. Het maakt dus niet uit hoe groot of klein je tuin is, er is altijd wel een pergola te vinden die past. Qua stijl is het ook aan jezelf om te bepalen wat je wel of juist niet mooi vindt.

De voordelen van een pergola

De voordelen van een pergola zijn enorm. Zo is het allereerst een ware eyecatcher in je tuin en zorgt het tijdens de warme zomermaanden voor een plek om even in de schaduw te kunnen zitten. Een pergola kan daarnaast ook dienen als een verlengstuk van het huis en kan bijvoorbeeld als overdekte doorgang fungeren tussen de voor- en achtertuin. Op deze manier creëer je een mooie verbinding tussen verschillende tuindelen en zorg je voor meer ruimte en diepte in de tuin.

De kosten van een pergola

De kosten voor een pergola zijn doorgaans een stuk voordeliger dan wanneer je kiest voor een soortgelijke afmeting in de vorm van een overkapping. Toch kan ook de prijs van een pergola aardig oplopen. Afhankelijk van het formaat, het type hout dat je gebruikt en uiteraard ook de eventuele extra’s die je kiest, bepalen de uiteindelijke prijs. Zo kun je bijvoorbeeld bij de bouwmarkt een kant-en-klaar pakket halen voor enkele honderden euro’s, maar kies je voor een op maat gemaakt exemplaar, dan loopt de prijs al snel op tot zo’n 1500 euro.