subscribe: Posts | Comments

Zen tuin

Reacties uitgeschakeld voor Zen tuin
Zen tuin

Je hebt een druk leven, je bent punctueel en houdt niet van troep. Het steeds maar weer terugkerende onkruid in de tuin en de uitschietende rozentakken irriteren je dan ook mateloos. Een steentuin wil je niet, je ziet overdag al genoeg beton en asfalt. Je wilt een eenvoudig aangelegde tuin waarin je alles kan overzien en die je rust geeft. Eigenlijk wil je een Zen tuin.

Bij veel Zen tuinen is de basis stenen en grind dat in watermotieven geharkt wordt. Dat kan maar is niet perse noodzakelijk. In plaats van grind kan je ook heel goed met mossen of met bodembedekkers werken. Mos krijg je door niets aan je grasveld te doen of een mix van een moskweek op je stenen te smeren. Een voorwaarde is dan wel dat je tuin rijk aan schaduw moet zijn. Heb je een een zonnige tuin kan je beter kiezen voor langzaam groeiende bodembedekkers, bijvoorbeeld een vetplant.

Onmisbare elementen

In een Zen tuin draait het om de symboliek. Zo horen er water, stenen en hout in. Water symboliseert het leven, stenen de rustpunten en het hout is er om onze vergankelijkheid niet te doen vergeten. Wil je geen water in je tuin kan je dit ook symboliseren door een grind, houtvlokken of een andere kleur bodembedekker in de vorm van een waterloop aan te leggen. Met solitaire stenen completeer je je miniwereld met de hemel, de aarde en de mensen.

Een Zen tuin is niet kaal. Rododendrons, azalea’s, winterbollen en je bodembedekkers geven de tuin in elk seizoen een andere kleur zonder dat je er al te veel onderhoudt aan hebt. Een Zen tuin is niet aan grootte gebonden. Een Zen tuin van 40 m2 kan net zoveel voldoening geven als een stuk grond van 400 m2.

Comments are closed.