subscribe: Posts | Comments

Verschillende houtsoorten in de tuin

0 comments
Verschillende houtsoorten in de tuin

Hout voor de tuin moet bestand zijn tegen weersinvloeden. Het mag (nagenoeg) niet rotten, vocht opnemen of gaan schimmelen. En we willen ook geen mos of kleine zwammetjes erop zien. Daarom is het verstandig om altijd geïmpregneerd hout aan te schaffen. Dit hout is bewerkt met een stof dat het zal beschermen tegen Moeder Natuur. Daarnaast is het verstandig om altijd robuust hout te gebruiken in de tuin.

Hardhout
Een goede houtsoort voor in de tuin is – uiteraard FSC goedgekeurd – hardhout. Hardhout is tropische hout en kan heel goed tegen vochtige omstandigheden. Ga je een schutting zetten dan kun je hiervoor gerust hardhouten palen gebruiken. Hardhout is niet gevoelig voor uitzetten of krimpen, waardoor het ideaal is voor het bouwen van een schutting of veranda.

Larikshout 5793341697_81ce09b30d_z
Ook het hout van de lariks is heel geschikt voor de tuin. Het hout is zeer goed bestand tegen vocht en wordt veel gebruikt voor het bouwen van steigers, damwanden, boten en vloeren. Ideaal voor het maken van een pergola of een veranda. Larikshout heeft een lichtgele tot beige kleur. Fijn om mee te werken en boomhutten van te bouwen.

Steigerhout
Zeer populair is het lichtgekleurde steigerhout. Het wordt gebruikt voor vloeren, (tuin)meubels en schuttingen. Het hout kan zeker tegen een stootje en mochten er gebruikerssporen ontstaan, dan is dat niet erg. Steigerhout heeft een heel eigen, zeer robuust karakter en die kan wel wat gebruikerssporen gebruiken.

Onderhoud
Ook hout dat goed bestand is tegen weersinvloeden heeft onderhoud nodig. Door het hout te beitsen geef je het een extra laag bescherming mee. Plaats houten palen bij voorkeur in een metalen behuizing in de grond om zo houtrot te voorkomen. Door het hout jaarlijks te controleren, schuren, beitsen of schilderen houdt je het extra mooi. Zo kun je lang van het hout in de tuin genieten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *