subscribe: Posts | Comments

Verschillende houtsoorten in de tuin

0 comments
Verschillende houtsoorten in de tuin

Hout voor de tuin moet bestand zijn tegen weersinvloeden. Het mag (nagenoeg) niet rotten, vocht opnemen of gaan schimmelen. En we willen ook geen mos of kleine zwammetjes erop zien. Daarom is het verstandig om altijd geïmpregneerd hout aan te schaffen. Dit hout is bewerkt met een stof dat het zal beschermen tegen Moeder Natuur. Daarnaast is het verstandig om altijd robuust hout te gebruiken in de tuin.

Hardhout
Een goede houtsoort voor in de tuin is – uiteraard FSC goedgekeurd – hardhout. Hardhout is tropische hout en kan heel goed tegen vochtige omstandigheden. Ga je een schutting zetten dan kun je hiervoor gerust hardhouten palen gebruiken. Hardhout is niet gevoelig voor uitzetten of krimpen, waardoor het ideaal is voor het bouwen van een schutting of veranda.

Larikshout 5793341697_81ce09b30d_z
Ook het hout van de lariks is heel geschikt voor de tuin. Het hout is zeer goed bestand tegen vocht en wordt veel gebruikt voor het bouwen van steigers, damwanden, boten en vloeren. Ideaal voor het maken van een pergola of een veranda. Larikshout heeft een lichtgele tot beige kleur. Fijn om mee te werken en boomhutten van te bouwen.

Steigerhout
Zeer populair is het lichtgekleurde steigerhout. Het wordt gebruikt voor vloeren, (tuin)meubels en schuttingen. Het hout kan zeker tegen een stootje en mochten er gebruikerssporen ontstaan, dan is dat niet erg. Steigerhout heeft een heel eigen, zeer robuust karakter en die kan wel wat gebruikerssporen gebruiken.

Onderhoud
Ook hout dat goed bestand is tegen weersinvloeden heeft onderhoud nodig. Door het hout te beitsen geef je het een extra laag bescherming mee. Plaats houten palen bij voorkeur in een metalen behuizing in de grond om zo houtrot te voorkomen. Door het hout jaarlijks te controleren, schuren, beitsen of schilderen houdt je het extra mooi. Zo kun je lang van het hout in de tuin genieten.


Zen tuin

Reacties uitgeschakeld voor Zen tuin
Zen tuin

Je hebt een druk leven, je bent punctueel en houdt niet van troep. Het steeds maar weer terugkerende onkruid in de tuin en de uitschietende rozentakken irriteren je dan ook mateloos. Een steentuin wil je niet, je ziet overdag al genoeg beton en asfalt. Je wilt een eenvoudig aangelegde tuin waarin je alles kan overzien en die je rust geeft. Eigenlijk wil je een Zen tuin.

Bij veel Zen tuinen is de basis stenen en grind dat in watermotieven geharkt wordt. Dat kan maar is niet perse noodzakelijk. In plaats van grind kan je ook heel goed met mossen of met bodembedekkers werken. Mos krijg je door niets aan je grasveld te doen of een mix van een moskweek op je stenen te smeren. Een voorwaarde is dan wel dat je tuin rijk aan schaduw moet zijn. Heb je een een zonnige tuin kan je beter kiezen voor langzaam groeiende bodembedekkers, bijvoorbeeld een vetplant.

Onmisbare elementen

In een Zen tuin draait het om de symboliek. Zo horen er water, stenen en hout in. Water symboliseert het leven, stenen de rustpunten en het hout is er om onze vergankelijkheid niet te doen vergeten. Wil je geen water in je tuin kan je dit ook symboliseren door een grind, houtvlokken of een andere kleur bodembedekker in de vorm van een waterloop aan te leggen. Met solitaire stenen completeer je je miniwereld met de hemel, de aarde en de mensen.

Een Zen tuin is niet kaal. Rododendrons, azalea’s, winterbollen en je bodembedekkers geven de tuin in elk seizoen een andere kleur zonder dat je er al te veel onderhoudt aan hebt. Een Zen tuin is niet aan grootte gebonden. Een Zen tuin van 40 m2 kan net zoveel voldoening geven als een stuk grond van 400 m2.


Beschermd genieten van de zon

Reacties uitgeschakeld voor Beschermd genieten van de zon
Beschermd genieten van de zon

Welke soort zonnebescherming kiest u?

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten zonnebeschermingsmaterialen op de markt. Ook de oude vertrouwde, meer eenvoudige, parasols bestaan nog. Deze zet u vast in de grond, al dan niet in een standaard. Ook de standaards variëren van welbekend tot hypermodern. Dankzij de aanhoudende kleinere maten kunt u zelfs op een klein balkon beschermd genieten van de zon.

Een andere soort zonnebescherming is de zogenaamde ‘schaduwdoek’, welke tevens verkrijgbaar is in verschillende maten en vormen. Omdat deze doeken een andere functie hebben en niet altijd waterdicht zijn maar vooral niet opgewassen zijn tegen een flinke windvlaag, laat staan regen- of hagelbui, vallen veel mensen toch vaak terug op de oude vertrouwde parasol.

Gemakkelijk in gebruik

Hoe vaak heeft u al gedacht aan het opzetten van de zware stok en daarna het gedraai aan de vaak vastzittende knop? U wilt er toch niet steeds aan denken dat u het gevaarte toch maar liever in zijn verpakking had laten staan? Gelukkig is er tegenwoordig altijd wel een leuke zweefparasol in de aanbieding, die u één en al gemak biedt en waar u in principe dus alleen maar van zult genieten!

Het gehele ritueel van neerzetten en in positie draaien is heus kinderspel. Het materiaal is beschermd tegen alle weersomstandigheden en komt daarom niet snel vast te zitten, laat staan dat het roestig wordt. Daarbij is deze zweefparasol zeer gemakkelijk verrijdbaar, zonder dat u bang hoeft te zijn dat het zo lichtgewicht is dat het bij een harde windvlaag snel zal omwaaien.


Wat heb je nodig voor een vijver?

Reacties uitgeschakeld voor Wat heb je nodig voor een vijver?
Wat heb je nodig voor een vijver?

Een vijver kan een echte verrijking voor uw tuin zijn. U kunt deze zo groot en opvallend maken als u zelf wilt. Een vijver die goed is aangelegd, vraagt weinig onderhoud en is een lust voor het oog. Hieronder leest u welke vijverbenodigdheden u dient aan te schaffen.

Folie of bak

Voor het vijver aanleggen, bepaalt u eerst waar de vijver komt en hoe groot deze wordt, kiest u of u een vijver van folie of d.m.v. een voorgevormde bak maakt. Het voordeel van folie is dat de mogelijkheden minder beperkt zijn. Een bak daarentegen zorgt ervoor dat u alleen het gat hoeft te scheppen en daarna de bak kunt plaatsen.

Pompen en filters

Als u het water in uw vijver helder wilt houden, dient u een filter en een pomp aan te schaffen. Op de pomp kunt u ook een fontein aansluiten zodat u kunt genieten van het uitzicht en het gekletter van het water. Verder zorgt een pomp voor zuurstof in het water. Het filter filtert al het vuil uit het water zodat het water mooi helder wordt en u een goed uitzicht op eventuele vissen geeft.

Voordat u lukraak een pomp aanschaft, is het belangrijk te bepalen hoeveel liter de pomp aan moet kunnen. Indien u dit niet weet, kunt u bij de vijverzaak altijd om advies vragen.

Uw vijver aankleden

Vijverplanten zijn een must voor een mooie vijver. Ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht. U kunt de planten in de vaste grond zetten. Als u de planten qua groei onder controle wilt houden, is het beter manden te gebruiken. Op deze wijze groeien de planten niet de hele bak door. Kiest u voor een vijver met Koi-karpers, dan dient u minimale beplanting te gebruiken.

Laat u adviseren over welke vis het beste bij uw vijver past. Niet elke vis is bijvoorbeeld geschikt voor een kleine vijver. Ook kunt u niet een onbeperkte hoeveelheid vis in uw vijver gooien: de ruimte moet groot genoeg zijn.


Een vuurtafel in je tuin

Reacties uitgeschakeld voor Een vuurtafel in je tuin
Een vuurtafel in je tuin

Het is een van de nieuwste elementen in een tuin: de vuurtafel. Het is de ideale sfeermaker voor in je tuin of op je terras. Natuurlijk is het ook een perfecte manier om je terras lekker te verwarmen.

Zeker in het voorjaar of in de herfst kunnen de avonden best snel afkoelen. Dan is het prettig als je nog lekker in je loungeset kan blijven hangen, terwijl je ondertussen volop geniet van de warmte van een vuurtafel.

Wat is een vuurtafel?

Een vuurtafel is een tafel waarin een gashaard wordt geplaatst. Deze gashaard is op een propaanfles aangesloten. Natuurlijk wordt dit in een veilige gasfleshouder netjes weggewerkt, zodat deze jou niet direct opvalt. Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk, daarom is het belangrijk dat je nagaat of een vuurtafel voorzien is van een CE-certificaat.

Wist je dat vuurtafels ook in de horeca volop gebruikt worden? Het zijn namelijk elementen die zorgen voor extra sfeer en gezelligheid bij mensen.

Een loungeset voor bij de vuurtafel

Een vuurtafel is over het algemeen gemaakt van duurzaam materiaal. Het is dan ook iets dat prima past bij een loungeset in je tuin. Je kunt je loungeset uitstekend om de vuurhaard heen zetten. Je kunt dan een gezellige zithoek creëren waar je lange tijd optimaal plezier aan kunt beleven.

Wil je het allemaal nog extra kleur geven? Koop er dan ook een elektrische of gas barbecue bij. Zo kun je er een kleine buitenkeuken van maken, waarin je gezellig met elkaar kunt kletsen, een stukje vlees eet en een glaasje wijn drinkt.

Een absolute smaakmaker

Kortom, laat je verrassen door de authenticiteit van een vuurtafel en geef je tuin vorm en kleur door deze aan te schaffen. Surf gerust eens online rond en vergelijk de diverse vuurtafels met elkaar.

Bron foto: Gardengallery.nl


Tuinbanken

Reacties uitgeschakeld voor Tuinbanken
Tuinbanken

Wilt u extra comfortabel van uw tuin kunnen genieten? schaf dan bijvoorbeeld een bank voor in de tuin aan. Door het plaatsen van een tuinbank creëert u een heerlijk plekje in de tuin, waar u even kunt ontspannen. Om de bank extra comfortabel te maken schaft u bijvoorbeeld bijbehorende kussens aan. Met een tuinbank geniet u optimaal van uw tuin. Er zijn heel veel verschillende tuinbank uitvoeringen beschikbaar.

Tuinbank uitvoeringen

Bij het aanschaffen van een tuinbank is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waarmee de bank gemaakt is. Een robuuste tuinbank is erg duurzaam en gaat daarom lang mee. Het is belangrijk dat de bank bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Het aanbod van tuinbanken bestaat uit uitvoeringen in diverse maten en soorten. Er kan onder andere worden gekozen voor een eenvoudige houten tuinbank.

Houten tuinbanken

Kies bijvoorbeeld voor een houten tuinbank wanneer u een voorkeur heeft voor tuinmeubelen met een natuurlijke uitstraling. De natuurlijke uitstraling van een houten bank kan worden versterkt door middel van producten als verf en olie. Het hout van een tuinbank kan verschillen. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor steigerhout en teakhout. Een tuinbank van riet is ook een optie.

Andere beschikbare uitvoeringen

De vorm en de maat van de banken kunnen ook verschillen. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor tweepersoonsbanken en banken waar meerdere personen op kunnen zitten. Andere beschikbare variaties zijn bijvoorbeeld de hoekbanken, maar ook stijlvolle design tuinbanken behoren tot de mogelijkheden. Welke uitvoering u ook kiest, met een tuinbank zorgt u voor extra comfort in uw tuin.

De inrichting van uw tuin

Creëer een gezellige en comfortabele zitgelegenheid voor uw familie en vrienden door diverse tuinbanken en een tafel bij elkaar te schuiven. Zo creëert u bijvoorbeeld een comfortabele loungehoek of een gezellige eethoek.


« Previous Entries