subscribe: Posts | Comments

Onderhoud en bescherming van houten tuinmeubels

Reacties uitgeschakeld voor Onderhoud en bescherming van houten tuinmeubels
Onderhoud en bescherming van houten tuinmeubels

De nieuwste tuintrends laten zien dat hout in de tuin weer helemaal trendy is. Of het nu om pallets, boomstammen, hardhout of larikshout gaat, hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling en verhoogd daarbij ook nog eens de sfeer in de tuin. Hout is een natuurlijk materiaal dat echter op de juiste wijze onderhouden dient te worden om er optimaal van te kunnen genieten, seizoen na seizoen.

Optimaal beschermen van houten tuinmeubels
Onderhoud betekend in eerste instantie vooral het hout beschermen tegen de verschillende weersinvloeden. Regen, zon en temperatuurverschillen zullen allemaal zijn uitwerking hebben op het natuurlijke materiaal. Nieuw hout kan daarom het beste voor plaatsing in de tuin bewerkt worden, zodat er een eerste bescherming geboden wordt. In de meeste gevallen wordt gekozen voor het aanbrengen van een laag beits, een laag meubelolie of een likje verf. Allemaal bieden evenveel bescherming, echter neemt een dekkende laag verf de charme van het hout weg.

Onderhoud van houten tuinmeubels
Zelfs met een vooraf aangebrachte beschermlaag dient het hout na verloop van tijd opnieuw behandelt te worden om optimaal te kunnen genieten van de tuinmeubels. De meubels op adequate wijze opslaan in een droge schuur zal deze alvast goed beschermen. Daarnaast is het raadzaam de meubels na gebruik goed schoon te maken, zeker als deze lange tijd niet meer gebruikt zullen worden. Als er geen mogelijkheid is om de meubels binnen te zetten, dan kunnen hiervoor ook speciale hoezen gebruikt worden die voor bescherming zorgen.

Schoonmaken en bijwerken
Soms valt het hout toch ten prooi aan verwering en schimmel. Dan is het zaak om de meubels een dieptereiniging met speciale middelen te geven, waarna het geheel opnieuw geverfd of gebeitst dient te worden. Gebruik voor het schoonmaken en het bijwerken van de meubels alleen daartoe geschikte middelen om de levensduur van het meubilair te verlengen.

Comments are closed.