subscribe: Posts | Comments

Wat heb je nodig voor een vijver?

Reacties uitgeschakeld voor Wat heb je nodig voor een vijver?
Wat heb je nodig voor een vijver?

Een vijver kan een echte verrijking voor uw tuin zijn. U kunt deze zo groot en opvallend maken als u zelf wilt. Een vijver die goed is aangelegd, vraagt weinig onderhoud en is een lust voor het oog. Hieronder leest u welke vijverbenodigdheden u dient aan te schaffen.

Folie of bak

Voor het vijver aanleggen, bepaalt u eerst waar de vijver komt en hoe groot deze wordt, kiest u of u een vijver van folie of d.m.v. een voorgevormde bak maakt. Het voordeel van folie is dat de mogelijkheden minder beperkt zijn. Een bak daarentegen zorgt ervoor dat u alleen het gat hoeft te scheppen en daarna de bak kunt plaatsen.

Pompen en filters

Als u het water in uw vijver helder wilt houden, dient u een filter en een pomp aan te schaffen. Op de pomp kunt u ook een fontein aansluiten zodat u kunt genieten van het uitzicht en het gekletter van het water. Verder zorgt een pomp voor zuurstof in het water. Het filter filtert al het vuil uit het water zodat het water mooi helder wordt en u een goed uitzicht op eventuele vissen geeft.

Voordat u lukraak een pomp aanschaft, is het belangrijk te bepalen hoeveel liter de pomp aan moet kunnen. Indien u dit niet weet, kunt u bij de vijverzaak altijd om advies vragen.

Uw vijver aankleden

Vijverplanten zijn een must voor een mooie vijver. Ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht. U kunt de planten in de vaste grond zetten. Als u de planten qua groei onder controle wilt houden, is het beter manden te gebruiken. Op deze wijze groeien de planten niet de hele bak door. Kiest u voor een vijver met Koi-karpers, dan dient u minimale beplanting te gebruiken.

Laat u adviseren over welke vis het beste bij uw vijver past. Niet elke vis is bijvoorbeeld geschikt voor een kleine vijver. Ook kunt u niet een onbeperkte hoeveelheid vis in uw vijver gooien: de ruimte moet groot genoeg zijn.

Comments are closed.