subscribe: Posts | Comments

Boomstammeubelen

Reacties uitgeschakeld voor Boomstammeubelen
Boomstammeubelen

Boomstammeubelen
Het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ gaat zeker niet op voor tuinmeubelen van boomstam. Een onbekende vorm van meubelmakerij waarvan de objecten eigenlijk in elke tuin passen en eigenlijk iedereen mooi vindt. Tuinmeubelen van boomstam zijn tijdloos en niet aan mode onderhevig. Een massieve boomstambank past net zo goed in een groene binnentuin van een kantorencomplex als in een Engelse rozentuin.

Tuinmeubels gemaakt van boomstam zijn uniek en je vindt er dan ook geen twee die hetzelfde zijn. Elk meubelstuk wordt met zorg vervaardigd naar de vorm van de stam en de nerven in het hout. Soms worden er meerdere houtsoorten gecombineerd als het meubelstuk uit meerdere delen bestaat. Boomstammeubelen kunnen het hele jaar rond buiten blijven staan omdat ze van de veeljarige stam zelf zijn gemaakt en niet van een- of tweejarige takken. Stamhout is zo goed als niet onderhevig aan het ontstaan van haarscheurtjes of vergrijzing doordat de houtvezel compacter en vetter is.

Mooier met de jaren
Hoe ouder boomstammeubelen zijn hoe mooier dat ze worden. Door de invloed van het zonlicht krijgen het hout de karakteristieke diepe kleur van de gebruikte boomsoort. Essen zal mooi licht blijven en zich alleen verdiepen, kersen kleurt tot een bijna terracotta-achtige kleur roodbruin en kastanje tot een massief donkerbruin.

Tuinmeubelen van boomstam vragen niet veel onderhoud. In tegendeel zelfs, hoe minder je er met schoonmaakmiddelen aankomt hoe beter. De meubels worden in het atelier voorbehandeld met een beschermende olie of wax. Het enige wat je er verder zelf aan hoeft te doen is ze vrij van aanhechtend vuil te houden. Mos en alg zorgen, als ze de kans krijgen zich door de waxlaag heen te werken, voor lelijke verkleuringen van het hout. Je doet er daarom verstandig aan de boomstammeubelen eens per jaar opnieuw te voorzien van een wax- of olielaagje.

Comments are closed.